keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Simo Jeremias Hokkanen
Professori, yrittäjä, filosofian tohtori, kasvatustieteen lisensiaatti, insinööri

Perheeseeni kuuluu taiteilijavaimoni Eila sekä aikuiset lapseni Katariina, Eerika ja Henri. Katariina on kolmen pojan äiti ja toimii opettajana Petäjävedellä. Eerika on designer-graafikko, asuu Lontoossa ja kasvattaa miehensä kanssa seitsemän vuoden ikäisiä kaksosia. Henri suorittaa tällä hetkellä Tartossa lääkäriopintojaan.

Olen syntyisin Hokan Rasikankaalta. Suurimman osan työhistoriastani olen tehnyt Jyväskylässä kouluttaessani teknikoita, insinöörejä, maistereita ja uusia opettajia palvelemaan yhteiskunnan erilaisissa asiantuntijatehtävissä.
Kansa- ja kansalaiskoulun jälkeen suoritin autonasentajan ammattiopinnot Pieksämäen ammattikoulussa. Oltuani tovin Mikkelissä asentajana kaskaan kaluston korjaamolla, opinhaluni vei minut Jyväskylän teknilliseen oppilaitokseen. Valmistuttuani auto- ja kuljetusalan teknikoksi opinhaluni olivat edelleen korkealla ja niinpä jatkoin opintoja insinööriksi. Samalla olin teknisenä piirtäjänä ja suunnittelijana Valmetin paperikonetehtaalla. Valmistuttuani insinööriksi oli luonnollista jatkaa töitä Valmetissa. Suunnittelin lastulevytehtaita ja paperikoneen prosesseja soveltaen sen ajan tietoteknisiä välineitä.
Edelleen minua kiehtoi opiskelu ja halu kokeilla opettajan tehtäviä. Olin toiminut jo aiemmin opettajana muun muassa autokoulussa, aikuiskoulutuskeskuksessa ja teknillisen oppilaitoksen teknikkokoulutuksessa. Kun syksyllä 1972 tarjoutui loistava tilaisuus aloittaa opettajan tehtävät Jyväskylän teknillisessä oppilaitoksessa, en voinut vastustaa tarjousta vaan aloitin heti täysillä opettajan urani.
Kun olen pohtinut pitkän työurani vaiheita, voin todeta, että siihen mahtuu hyvin vaihtelevia tehtäviä ”vahtimestarista rehtoriin”. Rehtorin tehtäviä hoitaessani koulussa opiskeli yli 2000 tekniikan opiskelijaa ja kokoaikaista henkilöstöä oli yli sataviisikymmentä.
Jyväskylässä asuminen antoi hyvät mahdollisuudet jatko-opintoihin työn ohessa. Yliopiston läheisyys ja työyhteisön haasteet innoittivat suorittamaan tuota pikaa kasvatustieteen ja yrityksen taloustieteen maisterin opinnot. Varttuneemmassa keski-iässä opiskeluhalut edelleen voimistuivat ja suoritin kasvatustieteen lisensiaattiopinnot Tampereen yliopistoon sekä tohtoriopinnot yrittäjyydestä Jyväskylän yliopistoon.
Opetustyön, koulun johtamisen ja jatko-opintojen ohella olen hoitanut konsulttiyritystäni. Sen puitteissa olen avustanut lukuisan määrän pienyritysten vetäjiä menestykseen. Suurten yritysten parissa kohteenani on ollut logistiikkatoiminnot, erityisesti tehtaiden sisäiset järjestelyt ja ulkoiset kuljetukset. Viime vuosien aikana olen kanavoinut tarmoani tietokirjallisuuden kirjoittamiseen ja kustannustoimintaan.
Kansainvälistä kokemusta opetustehtävistä ja koulutuksen kehittämisestä olen saanut toimiessani kouluttajana Moskovan yliopiston yrittäjyyskursseilla sekä Viron insinöörikoulutuksen kehityshankkeissa. Moninaisia ovat myös olleet ne hankkeet joita on toteutettu eri puolella Eurooppaa ja Aasiaa.
Tällä hetkellä akateemiset aktiviteettini kohdistuvat erityisesti tietokirjallisuuden tuottamiseen ja Viron koululaitoksen kehittämiseen. Muutoin aika menee uusien rakennushankkeiden kehittämisessä sekä yrityskonsultoinneissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.